• Concerten/Optredens

  2014/2015
  DatumWaarConcertPlaats
  18 okt 2014 De Brink Zuidlaardermarktloop Zuidlaren
  22 nov 2014 De Kimme Maistro Finale Zuidlaren
  5 april 2015   Paasdienst Zuidlaren
  27 april 2015   Koningsdag Zuidlaren
   4 mei 2015   Dodenherdenking Zuidlaren
  30 mei 2015   Groot Concert Kerken Zuidlaren

 • Activiteiten

  2014
  DatumWaarActiviteitPlaats
   8 okt 2014  De Bark  Visie Vergadering Zuidlaren
   het bestuur zal een vergadering houden over het beleid en de visie van Erica. De diverse commissiehoofden hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen, om te inventariseren wie er bij die vergadering aanwezig willen zijn. Diegenen die zich hebben opgegeven krijgen nog een uitnodiging met daarin tijd en plaats en dergelijke. 
   
         
         

Zuidlaarder dirigeertalenten strijden om titel Maistro

Theater De Kimme is zaterdagavond 22 november tot de nok toe gevuld. Rond de 550 mensen verheugen zich op een avondje entertainment tijdens de finale van Maistro Zuidlaren, de unieke dirigentencompetitie van Muziekvereniging Erica. De vier finalisten – huisarts, predikant, wethouder en balletschoolhouder – staan te popelen te strijden om de felbegeerde titel Maistro Zuidlaren.

De nieuwe dirigent van Muziekvereniging Erica, Jan Schoonhoven uit Oudleusen, kwam een jaar geleden met het idee om bekende Zuidlaarders te laten deelnemen aan een dirigentencompetitie gebaseerd op het succesvolle AVRO-programma 'Maestro', dat onlangs aan zijn tweede editie is begonnen. Toen hij het voorstel van Maistro Zuidlaren lanceerde en de muziekvereniging enthousiast reageerde, had hij er meteen een goed gevoel over. Schoonhoven: “Het is een project waarmee je je als vereniging goed naar buiten toe kunt presenteren. Juist door de inzet van personen die een herkenbare positie innemen in de Zuidlaarder samenleving, laat je als 118-jarige vereniging zien dat je nog steeds een plaats weet in te nemen in die lokale samenleving. Als Muziekvereniging Erica is het namelijk van cruciaal belang dat je dat beseft en dat je daarin voortdurend investeert.”

Het bewijs dat Muziekvereniging Erica door Maistro Zuidlaren steeds meer is gaan leven in Zuidlaren, is de snel uitverkochte zaal. Binnen twee weken waren alle 440 plaatsbewijzen verkocht. Door de impulsen van Maistro Zuidlaren is een groeiende belangstelling ontstaan voor de muzikale activiteiten van Muziekvereniging Erica. Steeds vaker worden de koper-, hout- en drum-ensembles uitgenodigd voor kleine optredens als er iets gevierd moet worden. Ook de Steelband – die op de finaleavond van Maistro Zuidlaren zal optreden – mag zich verheugen op een groeiende belangstelling. Dit levert Erica niet alleen meer optredens op, maar zorgt er ook voor dat nieuwe leden aansluiting zoeken bij de muziekvereniging. Ook merkt Erica, dat andere verenigingen en/of artiesten (én sponsoren) de samenwerking zoeken. Muziekvereniging Erica laat hiermee zien, dat het nóg wel 100 jaar mee kan.

De finale van Maistro Zuidlaren aanstaande zaterdag wordt gepresenteerd door Annette Timmer, voormalig presentatrice van RTV Drenthe. Behalve de finalisten Herman Mees, Wouter Slob, Fennie van der Haar en Nina Hofstra gaan ook de vier op 25 april en 21 juni uitgeschakelde kandidaten (Marc Willemse, Semmy Schilt, Albert Tolner en Marcel Vrieling) een bijdrage leven aan het avondje entertainment. De avond wordt verder opgeluisterd door een optreden van het Christelijk Zuidlaarder Mannenkoor. Centraal staan zaterdagavond uiteraard de finalisten. Zij gaan hun best doen om er samen met het harmonieorkest een geslaagde avond van te maken. Rond half elf wordt het resultaat van de stemming onder het orkest, het publiek en natuurlijk de deskundige jury (onder leiding van Jacques d’Ancona) wereldkundig gemaakt en wordt duidelijk wie met de felbegeerde titel Maistro Zuidlaren 2014 naar huis zal gaan.

Grande finale Maistro Zuidlaren 2014 UITVERKOCHT

Beste mensen,

Met gepaste trots kunnen we mededelen dat de finale van Maistro Zuidlaren op 22 november UITVERKOCHT is. Er zijn op dit moment geen kaarten meer te koop. Zij die nu nog kaarten bestellen komen op een wachtlijst te staan en horen zo snel mogelijk of zij toch nog een of meerdere kaarten kunnen krijgen. 

Muziekvereniging Erica wil graag iedereen die in ons en in Maistro Zuidlaren gelooft heel heel heel hartelijk bedanken voor alles! We gaan er een ontzettend mooi feest van maken op 22 november en zien er naar uit om voor het eerst in het bestaan van de muziekvereniging voor een uitverkocht Theater de Kimme te spelen. 

Namens Muziekvereniging Erica:
BEDANKT!

Ook halve finale Maistro Zuidlaren daverend succes

Ook de halve finale van Maistro Zuidlaren was een groot succes. Het publiek was massaal aanwezig om te zien hoe kandidaten Fennie van der Haar, Herman Mees, Semmy Schilt, Albert Tolner, Wouter Slob en Nina Hofstra het er van af brachten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er drie kandidaten af zouden vallen, maar door een gelijke score voor nummers 3 en 4 is er besloten om niet drie maar vier kandidaten door te laten gaan naar de finale op 22 november: Fennie van der Haar, Nina Hofstra, Herman Mees en Wouter slob strijden dan om de titel Maistro Zuidlaren. We hebben helaas afscheid moeten nemen van Albert Tolner en Semmy Schilt, maar we weten zeker dat we ook hen terug gaan zien op 22 november. 

De uitslag was als volgt.
 
Screenshot - 22-6-2014 18 08 21
  
Later meer tekst en foto's. De eerste lading foto's is te vinden op Flickr

Maistro Herman Mees

Herman Mees is sinds 1988 huisarts bij 'Huisartsenpraktijk Mees aan de Brink' in Zuidlaren. De praktijk heeft hij overgenomen van zijn vader. In de tijd dat hij in het Caribisch gebied woonde werd hij gegrepen door de lokale muziek. Muziek en dansen zijn hobby's van Herman. 'Niet iedereen houdt van mijn zingen, maar ik hou ook erg van zingen.' Veel ervaring met dirigeren heeft hij niet. Herman is echter competitief ingesteld, dus hij heeft zichzelf voorgenomen om iedere dag voor de spiegel te gaan oefenen.

'Ik vind het reuze spannend om hier aan mee te doen.'

Maistro Nina Hofstra

Nina Hofstra is VVD-wethouder bij de gemeente Tynaarlo, kandidate voor de Tweede Kamer en moeder van drie kinderen. In 2006 werd ze gemeenteraadslid, tussendoor is ze wethouder geweest en na een tijdje weer als gemeenteraad te hebben opgetreden is ze sinds de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen weer wethouder. Omdat Nina in haar dagelijks leven al genoeg rumoer om zich heen heeft, houdt ze het meeste van natuurgeluiden of gewoon stilte. Muziek is daarom niet iets wat ze veel heeft in haar leven, wat dat betreft denkt ze dat Maistro nog een hele uitdaging wordt. Haar plan van aanpak is om de muziek die ze toegewezen heeft gekregen uit het hoofd te leren, gelukkig is ze door haar werk wel erg goed in stukken voorbereiden. Muziekstukken moeten dus ook geen probleem zijn, denken wij!

Ik heb een hekel aan verliezen, dus er gaat hard gewerkt worden!

 

Maistro Wouter Slob

Wouter Slob is predikant van de Laarkerk in Zuidlaren. Hij preekt in de kerk, gaat bij mensen op bezoek, schrijft dingen, noem maar op. Met muziek is Wouter veel bezig: in de kerk zingt hij natuurlijk iedere zondag en thuis heeft hij een gitaar staan waar hij af en toe wat op tokkelt. De muziek waar Wouter zelf het meest van houdt is Engelse koormuziek, maar ook Nederlandstalige popmuziek kan hem wel beko(o)ren. Wouter ziet wel overeenkomsten tussen zijn werk als predikant en het werk van een dirigent, hoewel hij zegt dat je in de kerk namens de gemeente iets doet terwijl je als dirigent het orkest op sleeptouw moet nemen. Het voordeel van zijn positie van predikant is volgens hem dat hij wel snapt wat er allemaal bij komt kijken als je voor zo'n orkest staat.

'Het lijkt mij heel makkelijk, maar dat kan het niet zijn!'

Maistro Fennie van der Haar

Fennie van der Haar heeft al meer dan 33 jaar haar eigen balletschool in Zuidlaren. Op haar 19e werd ze gevraagd om in te vallen als balletdocente en op die manier is ze in het vak gerold. In haar werk als docente gebruikt ze erg veel verschillende soorten muziek, van klassiek tot pop en van dance tot hiphop. Fennie is altijd met muziek bezig, muziek hoort immers bij dansen. Door haar carrière heeft ze al wel wat ervaring met wat dirigeren precies inhoudt, en ze is één van de weinige kandidaten die ook noten kan lezen. 

Het leek me een gezellige groep, dus ik dacht: Hier wil ik wel een paar gezellige avonden mee beleven!